Via voor- en hoofdgerecht naar een baan

In de horeca is er werk genoeg. Maar voldoende personeel vinden, wordt moeilijker. Zeker in het hoogseizoen. Zij-instroom van werkzoekenden uit bijvoorbeeld zakelijke dienstverlening kan uitkomst bieden. Maar hoe zorg je dat zij snel het vak in de vingers krijgen? Een aantal werkgevers en Werkgeversservicepunt (WSP) regio Zwolle vonden een toepasselijke oplossing om vraag en aanbod bij elkaar te brengen: een menukaart.

“Zet een team van arbeidsprofessionals bij elkaar en laat ze gedurende een jaar inzoomen op één aspect binnen onze arbeidsmarktregio. Koppel ze aan een ervaringsdeskundige in dat vakgebied. En laat ze delen in de ervaringen van een werkgever met recht van spreken. Langs die route wil Werkgeversservicepunt (WSP) Regio Zwolle de dienstverlening verbeteren. Zeven teams gaan aan de slag om eind 2019 met aanbevelingen te komen voor een specifieke sector. Dit keer aandacht voor Team Horeca & Recreatie.”

 

Het team

Karin Boersma is accountmanager voor WSP Regio Zwolle vanuit Tiem. Tiem werkt sinds 1 januari 2019 in opdracht van gemeente Zwolle, aan een inclusieve arbeidsmarkt voor de regio. Nicolaas Alfing is adviseur voor WSP Regio Zwolle vanuit UWV. “Om vraag en aanbod succesvol bij elkaar te brengen moeten we een aantal problemen tackelen. De beeldvorming bij werkzoekenden én dienstverleners bijvoorbeeld. Het beeld bij werken in de horeca is vaak: hard werken, veel uren maken en onregelmatige tijden. Werkgevers in horeca en recreatie zoeken daarom traditioneel naar jong, dynamisch en heel flexibel. Maar die groep is niet groot genoeg om aan de vraag te voldoen. Aan de andere kant zien we een groep werkzoekenden die lastig aan het werk komt in de zakelijke dienstverlening, bijvoorbeeld als receptioniste en telefoniste. Die hebben vaak een servicegerichte instelling. Daar zien we dus raakvlakken met horeca en recreatie. We zoeken nu werkgevers die met ons afspraken willen maken over werk voor personeel met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals zij-instromers. Op het moment dat werkgevers willen denken in competenties en rollen, kun je ook een ander verhaal aan kandidaten en coaches vertellen. Vooral de daghoreca, zoals congresinstellingen en bedrijfsrestaurants, biedt kansen. Daar zijn de werkzaamheden doordeweeks en is een contract voor meerdere dagen eerder te realiseren.”

“Het is een branche die een concrete aanpak wil bij het vervullen van het personeelstekort; denken in competenties en rollen biedt kansen.”

 

Menukaart

De menukaart, eigenlijk een ontwikkeltraject voor werkzoekenden, moet helpen zij-instroom mogelijk te maken. Mensen kunnen op verschillende punten van de menukaart instappen. Iemand met een diploma MBO 1 zonder werkervaring bijvoorbeeld bij het voorgerecht. Die gaat dan eerst werken aan werknemersvaardigheden, zoals bij een restaurant van een kringloopbedrijf. Vervolgens kan de stap richting horeca worden gezet door elementaire snij- of bedieningsvaardigheden te leren. Dat zou bijvoorbeeld kunnen bij het project met cateraar Albron, met wie Tiem al langer samenwerkt. Als dat goed gaat kan iemand uitstromen naar werk. Bij Albron of een andere werkgever in de horeca, catering en recreatie.
“Ons doel is om eind 2019 de menukaart klaar te hebben. We willen minimaal vijf werkgevers aan ons committeren die daarover met ons afspraken willen maken.”

 

De werkgevers

Bas Luiten is operationeel manager bij Albron, de grootste Nederlandse bedrijfscateraar. Hij ziet dat de arbeidsmarkt krap wordt en dat er andere vaardigheden worden gevraagd. “We zijn in gesprek geraakt vanuit een bestaande samenwerking. Albron ontwikkelde eerder samen met Tiem een opleidingsprogramma voor werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Die opleiding stoomt mensen in korte tijd klaar tot het niveau van cateringmedewerker. Dat had succes. De vraag was of dat ook voor andere groepen werkzoekenden zou kunnen.
We hebben gekeken hoe we zoveel mogelijk profijt uit de samenwerking konden halen. We hebben twee groepen mensen nodig: een groep die elke dag de twee restaurants binnen Tiem exploiteert. En een groep die we kunnen opleiden, stage kunnen laten lopen en klaar kunnen maken voor doorstroom naar een vaste plek bij Albron, een andere cateraar of reguliere horeca.”

“Het gaat om gastvrijheid, verleiden van gasten, contact met gasten en flexibiliteit.”

“Binnen de bedrijfscatering is in de afgelopen tien jaar veel veranderd. De nieuwe generatie werknemers heeft een heel ander beeld bij de beleving van eten en drinken. Opdrachtgevers vragen ons daarin mee te bewegen. Die wensen hebben ook gevolgen voor het werk zelf. Het gaat om gastvrijheid, verleiden van gasten, contact met gasten en flexibiliteit. Daar kijkt de opleidingsmanager van Albron, Thea Wibier, dan ook vooral naar bij het selecteren van kandidaten.”

[Bron: wspregiozwolle.nl]

Vragen?
Neem contact op met Karin!

(06) 81 10 81 85

Afspraak inplannen