Lekker leren, lekker werken... hét debat over inclusieve arbeidsmarkt en onderwijs

Lekker leren, lekker werken, lekker debatteren

 

Afgelopen dinsdag vond hét debat over de inclusieve arbeidsmarkt en onderwijs plaats in het Deltion College. Dit debat, met als titel Lekker leren, Lekker werken, werd georganiseerd door Tiem, het Deltion College en Impacter. Alle woordvoerders van de politieke partijen die in Zwolle meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart a.s. waren aanwezig.

 

In het publiek zaten onder meer studenten van niveau 1 en 2 van het Deltion, medewerkers van Tiem en andere belangstellenden. Na de opening door Martin Post, directeur van Tiem, werd het debat geleid door Gaetana Ferla en in de zaal gehost door Linda van Impacter. Aan de hand van stellingen, werd er gedebatteerd over de rol van de gemeentelijke overheid als het gaat om een inclusieve arbeidsmarkt. Wat kan de gemeente en de politiek doen om deze zo toegankelijk mogelijk te maken voor mensen met b.v. een arbeidsbeperking? Of moet de gemeente bijvoorbeeld subsidie verstrekken aan bedrijven die stageplaatsen beschikbaar stellen voor niveau 1 studenten? Door het publiek actief te betrekken, was er veel aandacht voor begrijpelijke taal en kreeg het debat nog meer scherpte. Een student gaf aan dat hij fulltime stageloopt en daar nu geen stagevergoeding voor ontvangt. Met een fulltime stage is een bijbaan, om collegegeld te betalen, niet haalbaar. Hoe los je dat dan op?

 

De aanwezigen kregen tijdens het debat een goed beeld van waar de partijen op in willen zetten, als het gaat om een inclusieve arbeidsmarkt en onderwijs. Daarnaast gaf de politiek aan dat het ook voor hun waardevol is om te horen wat er onder burgers leeft. Na afloop werden er diverse werkbezoeken ingepland door de raadsleden.

 

Na 16 maart zal duidelijk worden welke partijen zich in Zwolle ook sterk mogen maken voor een inclusieve arbeidsmarkt en onderwijs.