Passend werk voor iedereen

Tineke Suelmann, Tonnie Beldman en Wim Beekhuis werken rond de tafel in één van de productieruimtes van Tiem. Suelmann en Beldman hebben chronische rugklachten en Beekhuis kan alleen zijn rechterhand gebruiken. “Werkgevers hebben niet altijd mogelijkheden voor mensen met een beperking. Tiem wel.”

 

Vandaag zijn ze bezig met inpak- en stickerwerk voor ROVA. Zittend werk, dat ieder op zijn of haar eigen tempo kan doen. Suelmann: “Ik ben blij dat ik hier werk, anders zou ik waarschijnlijk geen baan hebben.”

Tiem biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vele soorten werkzaamheden in verschillende sectoren, zoals logistiek, horeca, voedselverpakking, schoonmaak, verpakken en montage. De opdrachten komen van allerlei bedrijven binnen en buiten de regio Zwolle. Bijvoorbeeld puzzels en spellen inpakken voor een grote spellenfabrikant en het monteren van middenklemmen voor Solarstell, een leverancier van montagesystemen voor zonnepanelen. Daarnaast worden kruiden op de afdeling Food én pmd-zakken voor ROVA verpakt. Voor iedere medewerker wordt gekeken wat het best past.

 

ROVA

Een groot deel van de mensen die bij Tiem in dienst is, is gedetacheerd bij andere werkgevers. “De Participatiewet schrijft dat ook voor, dat zoveel mogelijk mensen bij werkgevers aan de slag gaan. Zo heeft ROVA zestien Tiem-medewerkers aan het werk in het beheer van de buitenruimte. Ook start dit voorjaar een groepje jongeren die gaan werken en leren bij ROVA”, zegt Annet Westerdijk, strategisch adviseur bij Tiem.” Zo werken we met veel werkgevers aan een meer inclusieve arbeidsmarkt.”

 

In huis

ROVA besteedt ook werk uit dat Tiem ‘in huis’ kan doen. Op de inpaktafel liggen nu bijvoorbeeld een keycord, een houder voor de pas van de ondergrondse container, informatie over
gescheiden inzameling en een brief voor nieuwe inwoners van Amersfoort. Alles gaat keurig samen in een ROVA-envelop. Ook pakketten met pmd-zakken worden bij Tiem samengesteld.

 

Vangnet

Tiem zorgt in samenwerking met opdrachtgevers niet alleen voor werk, maar ook voor een sociaal vangnet. “Een deel van onze medewerkers heeft weinig sociale contacten, of woont alleen of in een gezinsvervangend tehuis. Dan is het prettig om ’s ochtends naar Tiem of een werkgever te gaan, waar collega’s en koffie klaarstaan.” Beldman beaamt dat: “De dag gaat hier veel sneller dan in mijn uppie thuis.”

 

Professionele processen

“Onze werkprocessen zijn net zo professioneel als in ieder ander bedrijf. “We houden steekproeven en doen kwaliteitscontrole,” licht Erwin Vos, accountmanager bij Tiem toe. “Daarnaast is Tiem onder meer gecertificeerd voor het verpakken van droge kruidenierswaren. En soms verpakken we producten, inclusief een actiedisplay, die prominent in drogisterijen staat. Voor de
medewerkers die het werk hebben gedaan is het ontzettend leuk om hun werk terug te zien in de winkels.” Daar is Beekhuis het helemaal mee eens: “De pmd-zakken die ik nu aan het inpakken ben, zie ik geregeld aan de straat staan.” ■

 

[Bron: Partnerverhaal ROVISIE]