Sla menu over Meer over toegankelijkheid
25 augustus 2022

Sharon leert voor tandartsassistente, dankzij Tiem en Upgrade Jezelf

ZwolleZuid Simon Zandvliet (6)

Het werd mogelijk dankzij de campagne Upgrade Jezelf, een samenwerking tussen de provincie en gemeenten in West-Overijssel. Sharon zat al geruime tijd zonder werk, ondanks een opleiding aan de Middelbare Hotelschool en eerdere werkervaring bij de (telefonische) klantenservice. In die laatste functie had ze ook collega’s gecoacht en begeleid bij het voeren van telefoongesprekken. “Ik had het gevoel dat ik een beetje vastgelopen was”, blikt ze terug op die periode. “Ik wilde een heel andere richting op, maar wist niet precies welke.”

Hier kwam Tiem in beeld, in de persoon van Simon Zandvliet. “Onze taak is bemiddelen naar werk. We zoeken uit waar mensen gelukkig van worden, waar ze op hun plaats zijn. Je hebt er niets aan als je iemand snel aan werk helpt als dit niet aansluit bij voorkeuren en ontwikkelingsmogelijkheden van een kandidaat. Iemand komt terug terwijl Tiem gaat voor duurzame plaatsingen” ‘Iets’ in de medische wereld, dat sprak Sharon wel aan. “Ik heb geen enkele kennis of achtergrond daarin, maar het lijkt me mooi om mensen te begeleiden en op hun gemak te stellen, in de medische richting.”

Tandarts

Echt duidelijkheid over welke baan en waar, kwam er pas bij een bezoek van Sharon aan haar eigen tandarts, in juli van dit jaar. “Op dat moment groeide mijn interesse voor het vak”, beaamt ze. “Ik moest erheen voor een controle en ben zelf angstig voor een bezoek aan de tandarts. Door mijn positieve ervaring bij de tandarts en mondhygiënist, door mij gerust te stellen en de tijd te nemen voor mij, heb ik gevraagd aan de praktijkmanager of ik eens mocht meelopen om te zien hoe het er in de praktijk aan toegaat, dus aan de andere kant van de stoel. Dit vond ik erg leuk!”

En dus zette Sharon haar zinnen op een toekomst als tandartsassistente. In eerste instantie zocht Simon voor haar een Werkervaringsplek (WEP), maar via de Upgrade Jezelf-regeling bleek zelfs een opleiding mogelijk via Edin Dental Academy, een academische opleiding die haar binnen tien maanden volledig gediplomeerd zou kunnen maken. Maar de academie is gevestigd in het Utrechtse Maarn, wat problematisch was vanwege de reiskosten en de studieboeken, plus de eis van een vooraf geregelde stageplek.

ZwolleZuid Sharon - Simon

Spannend

“We zagen dat er één opleiding was die voor de helft online werd gegeven en voor de andere helft uit praktijk bestond”, vertelt Simon. “In eerste instantie was daar geen plek, maar korte tijd later opende zich alsnog een mogelijkheid. Maar het vinden van een stageplek bleek erg lastig. We hebben een lijst van tien tandartspraktijken opgesteld, die we wilden benaderen. Sharon had haar zinnen gezet op nummer één, haar eigen tandartspraktijk in Zwolle”. In afwachting van een reactie op een stageplek bij haar eigen tandarts stelde Simon voor om ook andere tandartsen te benaderen. Hierop liet Sharon weten, “ik had tijdens die ochtend meelopen zo’n ‘wow’-gevoel dat ik er toch echt voor wil gaan, en dan het liefst bij mijn eigen tandartspraktijk.”

Het werd nog spannend. Het werd half september, met nog drie dagen tot de deadline voor inschrijving. Simon: “We besloten het erop te wagen, ook al was er op dat moment nog geen helder zicht op een stageplaats en was ook financieel nog niet alles rond. Na enkele mailtjes kwam er toch een positieve reactie van de tandartspraktijk waar Sharon zo graag naar toe wil. Ook werd gaandeweg de financiering vanuit Upgrade Jezelf steeds zekerder. Donderdagmiddag om vier uur – goed beschouwd een uur voor de deadline op vrijdagmorgen – was alles rond. Gelukkig maar, want dit was echt de enige optie voor Sharon.” Haar studie biedt haar zelfs vooruitzichten op een baan bij haar tandartspraktijk.

Inmiddels is Sharon zo’n drie maanden met haar negen maanden durende opleiding bezig. “Het is superleuk”, zegt ze enthousiast. “Ik leer veel over de behandelingen, het assisteren en voorbereiden van instrumentarium, infectiepreventie en het bijhouden van patiëntendossiers. Veel tandheelkundige aanduidingen zijn in het Latijn. In het begin dacht ik: dat leer ik nooit. Maar nu ik er dagelijks mee bezig ben, pak ik het steeds beter op”.

Tot slot ben ik blij dat ik leuke collega's leer kennen en blij met de inzet van Simon en andere helpende instanties

Sharon

Upgrade jezelf

Upgrade Jezelf is een initiatief van 20 samenwerkende gemeenten in de regio Zwolle, die beoogt de regionale arbeidsmarkt op te waarderen. Dat gebeurt zowel door te investeren in bedrijven (werkgevers) als in mensen (werknemers). In negen sectoren zijn afspraken gemaakt tussen werkgevers, onderwijs en het UWV. Werknemers kunnen kosteloos op weg worden geholpen met bijvoorbeeld loopbaanbegeleiding, bij- en omscholing, loopbaancoaching en ‘eerste hulp’ bij (dreigend) baanverlies. Ook voor jongeren zijn er specifieke mogelijkheden. Meer weten, kijk op upgradejezelfregiozwolle.nl en van daaruit op groeivooruit.nl

Deel deze pagina